Moja strana priče

Moramo da govorimo o turizmu…
31/08/2018
Novi luksuzni hotelski kompleks na Fruškoj gori
29/07/2019

Pozdrav, ja sam Danijela Ratić, živim u Sremskoj Mitrovici. Diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu Subotica, odeljenje Novi Sad, na katedri za marketing.

Zahvaljujući MEKST konferenciji, koja se održala u novembru 2017. godine, dobila sam priliku da se prijavim na jednogodišnji program za pripravnike u hotelu Premier Aqua. Program podrazumeva upoznavanje sa strukturom hotelskog načina poslovanja kroz rad u svim sektorima: domaćinstvo, F&B sektor, recepcijsko poslovanje i prodaja, uz saradnju sa nadređenima u svakom pomenutom sektoru, koji su u ulozi mentora. Uz to, dobila sam priliku da učestvujem u začetku jednog novog sektora- sektora marketinga, uz prvenstveno okretanje ka digitalu kao neizostavnom trendu novog doba, ali i nikad prevaziđenim PR aktivnostima.

Ovog meseca brojim tačno osmi mesec kako ponosno nosim titulu člana tima zaposlenih u hotelu Premier Aqua. Upoznavanje sa strukturom hotelskog načina poslovanja zahteva maksimalno angažovanje i sposobnost adaptacije. Kroz promenu sektora čini vam se kao da ste svaka tri meseca pronašli nov posao i imate nove kolege. Zaposleni moraju doživeti prostor i okolinu u kojoj rade kao svoj dom, pre svega. Upravljati takvim timom predstavlja izuzetnu odgovornost, ali i velik izazov i svakodnevno usavršavanje. Hotelska organizacija poslovanja, da bi pružila vrhunske rezultate i opravdala svoju kategorizaciju, zahteva savršenu komunikaciju među sektorima, edukovanost poslovnog kadra, a samim tim i njegov pravilan odabir. Ovakav posao sam po sebi predstavlja jedan organizam razložen na mnogo malih jedinica. Da bi on pravilno funkcionisao i bio “zdrav”, neophodno je svaku tu jedinicu posmatrati kao podjednako važnu. U ovom slučaju to su ljudi. Oni su nosioci čitave energije i instrument kojim težite ka misiji i cilju koji su utemeljeni u ideju jednog ovakvog načina poslovanja.

Uslužna delatnost je nosilac promene kakva je neophodna razvoju privrede bilo koje zemlje. Razvojem ove delatnosti, znatno se smanjio broj nezaposlenih, a svi koji su se opredelili za ovaj poziv treba da budu svesni da su time dali ogroman doprinos budućim generacijama. Turistička ponuda jedne zemlje jeste njeno ogledalo. Svi učesnici MEKST konferencije i oni koji traže posao u turističkoj privredi treba da budu dodatno motivisani činjenicom da tako imaju mogućnost da kreiraju lepšu budućnost naše zemlje.